Spot 60 Banner

StageSpotCast

01. 02. 2023 19:00

Despre scop, în viață și pe scenă, cu actrița Laura Mihalache

Al patrulea episod din noul an ne găsește alături de actrița Laura Mihalache. Am stat de vorbă despre trecerea de la psihopedagogie specială la teatru, despre scop, pe scenă și în viața de zi cu zi și despre dinamica vieții de cuplu atunci când amândoi sunt artiști. O discuție extrem de relaxată și plăcută, îndreptată înspre a cunoaște mai mult omul din spatele actorului.

———

Vă invităm să urmăriți seria de podcast-uri realizată de Compania «Liviu Rebreanu» a Teatrului Național din Târgu-Mureș, StageSpotCast.

Spotcast-urile au fost lansate cu prilejul evenimentului SPOT 60, aniversarea a 60 de ani de teatru în limba română la Târgu-Mureș. Acestea continuă și în 2023, intitulate acum StageSpotCast, invitând publicul să-i cunoască mai bine pe cei care fac posibile spectacolele care dau viață scenei târgumureșene.

În fiecare miercuri, de la ora 19.00, apare câte un nou #StageSpotCast. Sașa Pânzaru discută cu invitații săi despre cele mai noi producții ale Companiei «Liviu Rebreanu», dar și despre spectacole deja consacrate ale acesteia: teatru, amintiri și povești din culise.

#StageSpotCast #spotcast

25. 01. 2023 19:00

Retrospectiva SPOT 60 cu Nicolae Cristache și Dan Rădulescu

Al treilea episod #StageSpotCast din 2023 îi aduce iar pe fotoliile noastre pe actorii Nicolae Cristache și Dan Rădulescu. De data aceasta am vorbit despre SPOT 60 la trecut, cu mult drag, fiind un eveniment care, exact așa cum și-a propus, a devenit o reușită a Teatrului Național din Târgu-Mureș. Nu am putut să nu discutăm și despre Meritul Ordinul Cultural în Grad de Ofițer, proaspăt primit de Compania «Liviu Rebreanu» pentru cei 60 de ani de teatru în limba română. Discuția noastră ne-a purtat și către domeniul cinematografiei, pornind de la replici celebre din filmele românești, pregătite special pentru acest episod.

18. 01. 2023 19:00

Despre echilibrul actorului cu Ion Vântu

Cel de-al doilea episod al noii serii de podcast-uri realizate de Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național din Târgu-Mureș îl aduce pe fotoliul nostru pe actorul Ion Vântu. Pe data de 21 februarie îl vom vedea pe scena de la Sala Mică într-un one-man show, Războaiele bărbatului, în regia Laurei Moldovan, având la bază un text de Evgheni Grișcoveț. Am discutat despre experiența unui astfel de spectacol, care presupune ca actorul să fie singur în scenă pe toată durata lui. Am vorbit și despre proaspăta sa experiență cinematografică, filmul Carbon, care urmează să călătorească la Londra la finalul lunii ianuarie, cu ocazia unei proiecții speciale care este deja sold-out. Nu ne-am oprit numai la cele două proiecte. Am vorbit și despre prioritatea familiei în fața carierei, dar și despre ce l-a determinat pe Ion să aleagă calea scenei.

Al doilea episod din anul 2023 vine și cu anunțul faptului că spotcast-ul Companiei Liviu Rebreanu vine cu un nou nume. Așadar și prin urmare, de acum înainte, în fiecare miercuri, la 19.00, veți putea urmări câte un episod nou din seria StageSpotCast.

Vă așteptăm pe canalul de YouTube, pe site și, bineînțeles, la teatru!

11. 01. 2023 19:00

Umanul geniului eminescian cu actorul Costin Gavază

Primul #spotcast din anul 2023 îl aduce în fața microfonului nostru pe actorul Costin Gavază, pe care spectatorii îl văd pe scena mureșeană încă din anul 2007. El este coordonatorul spectacolului «Eminescu e în tot și în toate», o colaborare între Compania «Liviu Rebreanu» a Teatrului Național din Târgu-Mureș și Colegiul Național Pedagogic «Mihai Eminescu», cu ocazia zilei de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale. Am discutat despre cât de actual mai este Eminescu pentru noua generație de liceeni, despre cum se completează actoria și regia, dar și despre provocarea teatrului de improvizație.

Vă așteptăm la spectacolul aniversar «Eminescu e în tot și în toate», duminică, 15 ianuarie, ora 19.00, la Sala Mare.

11. 01. 2023 13:23

Despre importanța începutului cu actrița Elena Purea

În cea de-a opta zi de SPOT 60 am invitat-o la #spotcast pe actrița Elena Purea. Aceasta se află pe scena târgumureșeană de 25 de ani, iar în ultimii aproape 10 ani a predat actorie la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș. Am avut o discuție extrem de plăcută despre începuturi și energia lor atât de necesară, despre cum flacăra artei poate rămâne aprinsă și după atâția ani, despre schimbările recente și despre cele care acum se fac anunțate.
Vă așteptăm în continuare pe YouTube, pe pagina de Facebook, pe site și la teatru!

11. 01. 2023 13:11

Despre blestemul numelor cehoviene cu Rebekka Kricheldorf și Theodor-Cristian Popescu

În cea de-a șaptea zi a SPOT 60 i-am avut alături de noi pe Rebekka Kricheldorf și pe Theodor-Cristian Popescu. Am vorbit despre textul dramaturgei de origine germană, Villa Dolorosa, și despre montarea sa la Teatrul Național din Târgu-Mureș. Aceasta a putut fi urmărită sâmbătă, 10 decembrie, la Sala Mare. Am vorbit despre povestea textului, dar și despre ce l-a determinat pe Cristian Popescu să-l monteze. Am discutat despre personaje și despre asemănările și diferențele dintre surorile din Germania contemporană și cele trei rusoaice. Blestemul numelor cehoviene le-a dominat întreaga viață.
*Discuția a avut loc în limba engleză.

11. 01. 2023 13:11

Zeno Fodor. O viață dedicată istoriei teatrului târgumureșean

Invitatul zilei cu numărul 6 este Zeno Fodor, teatrolog, critic, profesor, cetățean de onoare al orașului Târgu-Mureș. A fost decorat cu Meritul Cultural în grad de Ofițer și a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Pasiunea pentru teatru, la 88 de ani, este încă prezentă în viața și în activitățile sale. Am discutat despre începuturile teatrului românesc la Târgu-Mureș, despre momentele de mare succes ale acestuia, dar și despre teatrul prezentului și puterea sa.

11. 01. 2023 13:06

Despre teatrul târgumureșean cu Monica Ristea și Nicu Mihoc

Seria de podcast-uri a început!
În primul podcast aniversar din cadrul evenimentului SPOT 60 îi avem alături de noi pe patru dintre actorii care și-au dedicat viața artistică scenei mureșene: Dan Rădulescu, Nicolae Cristache, Monica Ristea și Nicu Mihoc. Fiecare dintre aceștia au numeroase amintiri legate de Teatrul Național din Târgu-Mureș. Am vorbit despre timpurile pe care le trăim acum din punct de vedere artistic, despre câteva momente cheie din istoria culturii târgumureșene și despre cum au trecut aceste șase decenii.
Vizionare și audiție plăcută!

11. 01. 2023 12:07

Actorie, directorat, pedagogie cu actorul Vlad Rădescu

În cea de-a cincea zi a SPOT 60, invitat la #spotcast a fost actorul Vlad Rădescu. Acesta a jucat pe scena târgumureșeană între 1975 și 1995. A fost și director adjunct executiv al Teatrului Național din Târgu-Mureș în această perioadă. În perioada 2009-2010 a revenit ca director general interimar. Am discutat despre cum se îmbină profesia de actor cu ocuparea postului de director, despre ce reprezintă pedagogia în acest domeniu, dar și despre experiențele de pe platourile de filmare.

11. 01. 2023 10:00

Despre teatrul târgumureșean cu Dan Rădulescu și Nicolae Cristache

Seria de podcast-uri a început!
În primul podcast aniversar din cadrul evenimentului SPOT 60 îi avem alături de noi pe patru dintre actorii care și-au dedicat viața artistică scenei mureșene: Dan Rădulescu, Nicolae Cristache, Monica Ristea și Nicu Mihoc. Fiecare dintre aceștia au numeroase amintiri legate de Teatrul Național din Târgu-Mureș. Am vorbit despre timpurile pe care le trăim acum din punct de vedere artistic, despre câteva momente cheie din istoria culturii târgumureșene și despre cum au trecut aceste șase decenii.
Vizionare și audiție plăcută!