Spot 60 Banner

Prima zi de după evenimentul SPOT 60

Toate lucrurile au un început și un final. Azi, 16 decembrie, este prima zi de după evenimentul SPOT 60. Aniversarea celor șase decenii de teatru în limba română la Târgu-Mureș a luat sfârșit. Au fost în total 11 zile pline de teatru. S-a jucat, s-a discutat, s-a scris. Zilnic. Iar la începutul zilei următoare toată lumea a luat-o de la capăt. Teatrul Național a fost plin de viață, în permanență activ și nerăbdător să-și primească publicul.

De-a lungul acestor 11 zile s-au jucat 9 spectacole, au avut loc trei lecturi Ro.Drama și două întâlniri dedicate unor proiecte emblemă ale acestui teatru. Publicul s-a putut bucura de aniversare atât în modul clasic, în sala de spectacole, cât și în mediul on-line. Zilnic, pe blogul evenimentului au apărut articole, fie retrospective despre spectacole și discuții, fie pregătitoare pentru Ro.Drame, dând detalii despre importanța pentru teatrul târgumureșean a textului care urma să fie citit. Canalul de YouTube al Teatrului Național – Compania Liviu Rebreanu (Compania Liviu Rebreanu TNTGM) a fost activ pe toată durata aniversării. Acolo au putut fi văzute live Ro.Dramele și tot acolo au fost puse la dispoziția publicului întâlnirile despre regizorul György Harag și despre proiectele Satyricon și Trupa pe butoaie. De asemenea, pe canalul de YouTube s-a desfășurat seria de podcast-uri intitulată, în acord cu evenimentul, spotcast. S-au înregistrat 13 spotcast-uri, având alături de noi, în total, 18 invitați.

Evenimentul nu se putea încheia mai bine decât în energia cântecelor Adei Milea, alături de Anca Hanu, Bobo Burlăcianu și Cristi Rigman. Întreaga sală s-a ridicat în picioare, iar aplauzele au răsunat pentru mult timp, cu mare putere. În energia aceasta merge Teatrul Național mai departe după aniversarea sa.

Fiecare zi din cele 11 a venit cu câte o lecție: lecția iubirii pentru teatru, care le poate învinge pe toate, lecția echipei, fără de care actului artistic îi este greu să reziste, lecția nevoii de a ne întoarce către trecut pentru a înțelege mult mai bine prezentul.

Orașul Târgu-Mureș a avut nevoie de această perioadă încărcată de teatru. Publicul s-a arătat dornic să vadă spectacolele, dar și să acceseze materialele disponibile on-line. Acest lucru dovedește faptul că pentru spectatori este important atât actul artistic, cât și poveștile artiștilor despre culise teatrului, despre procesele de lucru și despre vremuri pe care nu avem cum să le mai cunoaștem acum decât prin intermediul celor care au fost prezenți atunci și doresc să ne povestească despre amintirile lor.

Tocmai această rememorare a trecutului teatrului târgumureșean a fost specială în cadrul evenimentului aniversar. Se vorbește despre teatru cu o dragoste care nu poate fi decât inspirațională pentru artiștii din prezent.

Fiecare discuție cu cei care au prins începuturile acestui teatru sau cu cei care sunt pe această scenă de mai bine de douăzeci de ani, fie că e vorba despre cele două întâlniri înregistrate, fie despre spotcast-uri, a reprezentat câte o mărturie a istoriei teatrului târgumureșean. Fiecare poveste a fost spusă cu emoție și cu dor, lucru care arată că, deși, cu siguranță, nu a fost mereu simplu, arta a reușit întotdeauna să bucure oamenii, artiști și public.

De 60 de ani acest teatru își continuă activitatea, răzbind în vremurile grele și bucurându-se de cele frumoase. Până acum a trecut testul timpului și sunt sigură că o va face în continuare. Astfel de sărbători sunt necesare pentru a înțelege mai bine care este energia locului în care venim la spectacole și pentru a ne aminti cum a început totul. Forța începutului este una specială, iar reamintirea acestuia ne poate reîncărca pentru a duce mai departe ceea ce avem acum.

Nu există teatru fără public și fără oamenii din interiorul său, fie că e vorba despre artiști, fie despre tehnicieni sau despre cei care se ocupă de munca administrativă într-un astfel de spațiu. Aceste 11 zile au fost dedicate fiecăruia dintre cei care fac viața acestui teatru posibilă, zi de zi. În spiritul aniversar, ne adunăm forțele pentru a începe un nou an, în care ne dorim să oferim publicului tot ceea ce avem mai bun.
Mulțumim tuturor celor prezenți la evenimentele din cadrul SPOT 60! Vă așteptăm cu drag peste încă 10 ani plini de artă.
Între timp, hai la teatru!
Sașa Pânzaru