Ziua întâi a aniversării celor 60 de ani de teatru în limba română la Târgu-Mureș ne conectează cu începutul acestor șase decenii. Prin urmare, nu putea lipsi de la această sărbătoare textul care a deschis prima stagiune (1962-1963) a secției române a Teatrului din Târgu-Mureș: Dacă vei fi întrebat, de Dorel Dorian, în regia lui Mihai Raicu.
Prima premieră a Teatrului de Stat din Târgu-Mureș, cum se numea pe atunci actualul Teatru Național, a avut loc în luna noiembrie a anului 1962 și a fost un eveniment istoric de mare importanță pentru cele șase decenii care l-au succedat. A fost spectacolul care a constituit „primul examen în fața publicului” a tinerilor actori care au avut oportunitatea de a inaugura proaspăta instituție, după cum s-a scris și în Steaua Roșie [anul XIV, nr. 267 (1452), 10 noiembrie 1962], ziarul mureșean din acele timpuri. Spectacolul a avut loc în sala de concerte a Palatului Culturii, care, la acea vreme, era adaptată pentru a găzdui și spectacole de teatru. Clădirea Palatului Culturii și scena acesteia erau „casa” Teatrului de Stat din Târgu-Mureș, atât a secției maghiare, înființată în 1946, cât și a secției mai noi, secția română.
Mircea Alexandrescu scrie în cronica spectacolului [revista Teatrul, nr. 1, anul VIII, ianuarie 1963] că premiera „a căpătat, de fapt, semnificația unui eveniment cultural, sensul unei întregiri a câmpului de manifestări artistice” din orașul Târgu-Mureș, datorită faptului că actorii noului teatru se arătau dornici să colaboreze cu actorii teatrului maghiar, existent deja de ceva timp. Colaborarea aceasta, după cum putem observa, a rezistat testului timpului și are loc și în prezent, după zeci de ani.
Același Mircea Alexandrescu, critic și redactor al revistei Teatrul, descrie textul autorului Dorel Dorian ca fiind „un proces de conștiință căutând reconstituirea adevărului spre cucerirea unei trepte superioare în conștiința fiecărui om nou”. Cuvintele acestea fac dovada faptului că textul ales pentru a deschide drumul teatrului în limba română în Târgu-Mureș a fost unul de mare actualitate pentru acele timpuri. S-a ales un text care s-a dovedit a fi necesar spațiului cultural mureșean. Spectacolul nu a fost important numai prin evenimentul istoric pe care l-a reprezentat, ci și prin subiectul abordat, completat de viziunea lui Mihai Raicu: elucidarea cazului Vancea, despre uciderea unui muncitor comunist chiar în noaptea de 23 august 1944. În primele sale clipe, teatrul românesc din Târgu-Mureș a știut să se remarce ca fiind relevant pentru comunitatea căreia i se adresa. Artiștii din trecut au scris prima pagină a istoriei Companiei Liviu Rebreanu reușind ceea ce artiștii prezentului caută zi de zi: să răspundă nevoilor comunității, demonstrând că teatrul este important.
Primii oameni care s-au dedicat scenei românești din Târgu-Mureș au deschis un drum pe care mergem și astăzi, un drum al teatrului care se adresează comunității sale și un drum al interculturalității care definește orașul de pe malul Mureșului. Echipa care a lucrat la acest spectacol a fost alcătuită din: actorii Eugen Mercus, Minodora Condur, Elisabeta Daicu, Valentino Dain, Mihai Gingulescu, Nae Floca-Acileni, Livia Duma-Baba, Barbu Baranga, Anca Roșu, Alexandru Anghelescu, Valentina Iancu, Valeriu Popescu, Constantin Diplan, Kinga Illyés, Vasile Vasiliu, Mihai Dobre, Ion Chițoiu, Miron Șuvăgău și Alexandru Arșinel, regizorul Mihai Raicu, scenograful Ervin Kutler, sufleorul Ioana Floca și regizorul tehnic Ion Nanu. Criticul Mircea Alexandrescu consemnează munca depusă pentru acest spectacol astfel: „primul spectacol al noului teatru anunță perspectivele și țelurile urmărite de un mănunchi de artiști, care, în prima lor încercare, ne-au emoționat prin sinceritatea și dorința lor de a face mai bine teatru”.
Este clar că acest text, datorită istoriei sale alături de teatrul mureșean, nu putea lipsi de la aniversarea celor șase decenii. El va fi readus în atenția publicului odată cu prima lectură Ro.Drama din cadrul evenimentului SPOT 60. Aceasta poate fi urmărită în timp real, on-line, pe canalul de YouTube al Teatrului Național Târgu-Mureș (Compania Liviu Rebreanu) și pe pagina de Facebook a acestuia, azi, 5 decembrie, începând cu ora 17.00.
Istoria teatrului din inima orașului este la un click distanță!
Sașa Pânzaru