„Trei Titanici mici“: final de proiect, un nou început

După nouă reprezentaţii (şase la Târgu Mureş, în diferite locuri din oraş, şi trei în mediul rural) şi peste 1500 de spectatori, tripticul „Trei Titanici mici“ şi-a încheiat sejurul în plină glorie.

Spectacolul „Trei Titanici mici“ include trei spectacolele de teatru popular adaptate după povestirea „Titanicul“ din colecția „Lampa cu căciulă“ de Florin Lăzărescu şi a fost realizat de Asociația pentru Teatru Liviu Rebreanu și Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu în cadrul proiectului „Teatru popular modern“.

Proiectul „Teatru popular modern“ s-a desfășurat în perioada 15 februarie – 15 noiembrie 2021 și a avut ca parteneri Universitatea de Arte Târgu-Mureș și Filarmonica de Stat Târgu Mureș. Proiectul a fost co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național.

„Trei Titanici mici“ cuprinde trei tipuri de limbaj caracteristice teatrului popular: spectaculos (în regia și dramatizarea Oanei Hodade), sketch (regia și dramatizarea fiind realizate de Petro Ionescu) şi hip-hop (în regia lui Alin Neguțoiu şi dramatizarea Andreeei Radu, muzica fiind compusă de Victor Moldovan). În echipa spectacolului au fost implicate peste 45 de persoane, printre care majoritatea actorilor Companiei „Liviu Rebreanu“ şi Cvartetul Tiberius compus din Molnár Tibor – vioară, Lokodi Károly – vioară, Molnár József – violă şi Zágoni Előd – violoncel. Scenografia celor trei spectacole a fost realizată de Bogdan Spătaru.

Proiectul s-a încheiat cu o dezbatere realizată de echipa care a fost implicată, având ca temă teatrul popular şi proiectul propriu-zis, dar, totodată, finalitatea e una palpabilă: a fost editată o broşură în format fizic în care e prezentată întreaga aventură a proiectului şi care include, printre altele, fotografii, jurnale de repetiţii, argumente, prezentarea conceptelor regizorale, interviuri cu regizorii etc. Nu în ultimul rând, evoluţia proiectului a fost înregistrată şi într-un documentar video care va putea fi urmărit, alături de dezbaterea de final, pe canalul de YouTube al Companiei „Liviu Rebreanu“: https://www.youtube.com/c/CompaniaLiviuRebreanuTNTGM

Deşi sună a clişeu faptul că „orice final e un nou început“, în cazul celor „Trei Titanici mici“ expresia are valoare de adevăr: spectacolul va intra în repertoriul Teatrului Naţional Târgu-Mureş, iar croaziera va continua în căutarea unui public nou şi, de ce nu, în întâmpinarea spectatorilor cuceriţi deja de legănarea când domoală, când furioasă, când emoţionantă, când comică a tripticului de teatru popular.

„Trei Titanici mici“ au planuri mari în 2022. Vă aşteptăm cu drag la bord!