
Literatura şi teatrul sunt legate în mod organic, iar receptarea uneia prin intermediul celeilalte deschide numeroase posibilităţi de interpretare şi finisează sensibilităţi deseori uitate sau tocite. În acest sens, Asociaţia pentru Teatru Liviu Rebreanu, în parteneriat cu Teatrul Naţional Târgu-Mureş, derulează în intervalul septembrie-noiembrie 2020 programul Teatru la tine în şcoală prin care elevi ai claselor a XII-a de la Colegiul Naţional „Unirea“, Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian“, Colegiul Naţional Pedagogic „Mihai Eminescu“, Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu“ şi de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Şincai“ se întâlnesc în cadrul orelor de literatură română cu actori ai Companiei „Liviu Rebreanu“. Proiectul propune o serie de activități menite să apropie și să îmbunătăţească atitudinea adolescenților față de literatură și să-i familiarizeze cu tipul de lucru, atmosfera și noțiunile specifice teatrului.
Proiectul are două părți pentru fiecare unitate de învățământ. Prima parte presupune întâlniri sub forma unor ateliere de lectură și dialog între elevi și echipa artistică (formată din actori şi regizori), care se desfășoară în cadrul orelor de literatură şi vizează sistematizarea unor noțiuni precum autor, narator, personaj, caracteristici ale operei puse în evidență prin arta teatrală. Atelierele de lucru au în vedere: o incursiune în lumea autorului, a operei, a personajului, reprezentând informații complementare la programa școlară, din perspectiva artistică.
A doua parte presupune întâlnirea elevilor cu o lucrare de I.L. Caragiale studiată la clasă, dar într-un alt context, respectiv vizionarea unui spectacol în urma căruia va avea loc o sesiune de dezbatere. Dialogul pe care îl propunem după vizionarea spectacolului este conceput sub forma unui schimb de idei și întrebări între liceeni și actori. Această punte stabilită poate favoriza un dialog sănătos și productiv despre cum trebuie să înțelegem și să fim receptorii unui spectacol de teatru în zilele noastre (reconstituind drumul de la text, prin lectura textului, până la punerea în scenă a acestuia).
Altfel spus, ne propunem abordarea lecției de literatură în interdisciplinaritate cu teatrul.
Textele abordate sunt „Povestea lui Harap Alb“ de Ion Creangă, „Hanu-Ancuţei“ de Mihail Sadoveanu, „Moara cu noroc“ de Ioan Slavici, „Ion“ de Liviu Rebreanu, „Iona” de Marin Sorescu, „Enigma Otiliei“ de George Călinescu, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ de Camil Petrescu şi „O scrisoare pierdută“ de I.L. Caragiale. Actorii care îi însoţesc pe elevi în aventura descifrării operelor literare sunt Nicu Mihoc, Dan Rădulescu, Loredana Dascălu, Mihai Crăciun, Laura Mihalache, Csaba Ciugulitu, Costin Gavază, Bianca Fărcaş, Ale Ţifrea, Cristian Iorga, Dana Pancu şi Ştefan Mura, aceştia fiind împărţiţi în patru echipe.
Întâlnirile cu elevii au fost organizate respectând normele sanitare în vigoare. După ce situaţia epidemiologică a determinat închiderea unităţilor de învăţământ, proiectul s-a mutat la rândul său în mediul online, adaptându-se necesităţilor impuse de noul context pentru că am considerat că, indiferent de dificultăţile pe care le întâmpinăm în această perioadă la nivel colectiv, cultura, literatura şi teatrul ne vor ajuta să ameliorăm situaţia şi să găsim resurse interioare noi pentru a o depăşi cu bine. Ţinând cont de caracterul imprevizibil al contextului actual, nutrim speranţa că proiectul se va adapta din mers oricăror modificări bruşte de orar şi că îşi va atinge obiectivele propuse.
Proiectul este iniţiat şi derulat de Asociaţia pentru Teatru Liviu Rebreanu, în parteneriat cu Teatrul Naţional Târgu-Mureş, cu sprijinul instituţional al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş şi cu finanţare din partea Primăriei Municipiului Târgu Mureş.
De asemenea, AZOMUREŞ și Romgaz s-au alăturat în susținerea proiectului Teatru la tine în școală.