SPECTACOLE LIVE-STREAMING

 

Compania Tompa Miklós difuzează în direct pe platforma Biletmaster două dintre producțiile de mare succes ale lui Radu Afrim. Spectacolele „Pasărea Retro se lovește de bloc, și cade pe asfaltul fierbinte”, și „Grand Hotel Pasărea Retro” vor fi prezentate în zile consecutive. Astfel, în cele două spectacole conexe, blocul din anii ’70 se schimbă literalmente de la o zi la alta, sub ochii noștri, într-un hotel al zilelor noastre, locatarii acestuia sunt înlocuiți, lumea din jur este transformată. „Pasărea Retro se lovește de bloc, și cade pe asfaltul fierbinte” va fi difuzat marți, 27 aprilie, de la ora 19.00, iar producția „Grand Hotel Pasărea Retro” va fi prezentată miercuri, 28 aprilie, de la ora 19.00 (ora României).

 

PASĂREA RETRO SE LOVEȘTE DE BLOC ȘI CADE PE ASFALTUL FIERBINTE ⑭

Un spectacol de Radu Afrim

Marți, 27 aprilie, de la ora 19.00

Tot ceea ce oamenii au trăit cândva în anii ’70 ca realitate de zi cu zi în apartamentele de bloc (realizarea emblematică a regimului trecut, existentă şi azi), în zilele noastre se consideră deja retro.

Blocurile de cartier – cu scările, etajele şi apartamentele lor, cu pereţii subţiri, cu vecinii şi cu copiii care-şi purtau cheia la gât – erau un fel de furnicar uman, alcătuit totodată din vieţile particulare ale locatarilor. Desigur, aceste vieţi înghesuite într-un bloc nu decurg fără conflicte…

Pasărea retro… este o evocare a României anilor ’70, ducându-ne înapoi într-o epocă în care căminele erau apartamente repartizate de stat, în care casetofonul era articol de lux, iar expresiile „ecologic” şi „depresie” nu făceau parte din vocabularul zilnic.

 

GRAND HOTEL PASĂREA RETRO ⑯

Un spectacol de Radu Afrim

Miercuri, 28 aprilie, de la ora 19.00

Suntem în 2020. Mioara, care în anii ‘70 locuia în blocul cunoscut din „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, a crescut, a devenit scriitoare și trăiește de mult timp în Belgia. Se întoarce la locul copilăriei din dorința de a scrie un roman care poate că ar ajuta-o să scape de trecut. Poate.

Blocul de altădată a devenit între timp un hotel numit Grand Hotel Pasărea Retro. Patronii acestuia sunt un cuplu bizar: Aladár, fostul vânzător de flori, și Zita, soția lui debordând de sentimente romantice. Hotelul este populat de figurile specifice ale societății post-decembriste: alături de polițist, psiholog, compozitor, cântăreț şi femeia de serviciu, apar și figurile periferiei societății.

Prin ei se conturează lumea zilelor de azi, cu problemele și dilemele actuale, dar în același timp se realizează și o reflecţie asupra artei. La fel ca în „Pasărea retro…”, și în acest spectacol poezia scenică și umorul sunt dublate de o critică socială.

 

Biletele pentru streaming, în valoare de 29 lei, pot fi achiziționate de pe pagina https://teatrunational.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/2400. După o achiziționare reușită, spectatorul primește biletul pentru spectacol sub forma unui mesaj de e-mail. Link-ul necesar pentru vizualizare poate fi găsit pe bilet. Spectacolele cu subtitrare în română pot fi vizionate din țară, respectiv din afara țării.

Teatrul își va anunța spectatorii cu privire la orice schimbări de program. Pentru mai multe detalii vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a Companiei Tompa Miklós (https://www.facebook.com/companiatompamiklos).