Spectacol lectură „Dicţionar de emoţii în timp de război“

Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ vine în sprijinul artiştilor ucraineni afectaţi de război şi, după reprezentaţia caritabilă a comediei de succes „Take, Ianke şi Cadâr“ de Victor Ion Popa, în regia lui Nicu Mihoc, programată pe 7 iunie, va prezenta vineri, 10 iunie, un spectacol lectură bazat pe cinci texte recente scrise de autori ucraineni în urma declanşării războiului din Ucraina.

Vor fi prezentate textele „Dicționar de emoții pe timp de război“ de Elena Astasieva, „Copiii noștri“ de Natalia Blok, „Deportare“ de Maxim Kurocikin, „Vreau acasă“ de Oksana Savcenko şi „Să le spunem pe nume“ de Tetiana Kiţenko. Traducerea în română a fost realizată de Raluca Rădulescu.

Spectacolul va fi prezentat în cadrul Campaniei umanitare Artiști români pentru artiști ucraineni iniţiate de UNITER în parteneriat cu Worldwide Reading Project și CITD (The Center for International Theatre Development) din Baltimore, proiect de strângere de fonduri care se va desfășura în perioada 16 mai – 15 iunie.

5 dramaturgi contemporani ucraineni, 5 texte proaspete care exprimă cu acuitate, profunzime şi intensitate efectele fizice, emoţionale şi psihologice ale celei mai masive şi dezastruoase agresiuni militare în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. 5 poveşti personale despre consternare, suferinţă, frică, ură şi nenumărate alte faţete ale unei experienţe aflate în derulare şi care schimbă istoria lumii aşa cum am ştiut-o până în 24 februarie. 5 mărturii care ne reamintesc cu o luciditate dureroasă că pacea e o stare de fapt fragilă, care trebuie păzită cu vigilenţă şi fermitate, în fiecare secundă, de către toţi cei care au conştiinţa libertăţii umane.

Din distribuție fac parte actorii Delia Bălaşa, Steliana Bălăcianu, Claudia-Erika Domokos, Costin Gavază, Roxana Marian, Bianca Fărcaş şi Dana Pancu.

Coordonatorii spectacolului lectură sunt Nicu Mihoc şi Laurenţiu Blaga. Regia tehnică este asigurată de Stelian Chiţacu.

Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

Reprezentaţia unică va avea loc vineri, 10 iunie, ora 19.30, la Sala Mică.

Accesul va fi liber în baza biletelor cu valoare 0 care vor putea fi ridicate de la Casieria Teatrului.
Casieria Teatrului funcţionează de luni până vineri, între orele 9.00-19.00 şi cu o oră înaintea reprezentaţiilor.