RO.DRAMA Interbelic prezintă ultimele trei evenimente din acest an

Proiectul Interbelic Ro.Drama încheie seria de spectacole din acest an cu trei evenimente speciale care vor fi transmise live pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al Companiei „Liviu Rebreanu“. Spectacolele lectură vor avea în distribuţie majoritatea actorilor Companiei „Liviu Rebreanu“ şi vor beneficia atât de un acompaniament muzical evocator, cât şi de discuţii edificatoare pe baza textelor cu concursul unor invitaţi de specialitate.

Astfel, joi, 11 noiembrie, de la ora 17.00, în transmisie live streaming din Palatul Culturii – Muzeul Județean Mureș – Secția Muzeul de Artă – Galeria de Artă Românească Modernă va avea loc Titanic Vals de Tudor Muşatescu, în coordonarea lui Rareş Budileanu.

Vineri, 12 noiembrie, de la ora 17.00, în transmisie live streaming din Biblioteca Județeană Mureș – Sala de lectură, va avea loc Capul de răţoi de George Ciprian, în coordonarea Laurei Moldovan.

Sâmbătă, 13 noiembrie, de la ora 17.00, în transmisie live streaming din Palatul Culturii Târgu-Mureş – Sala Mică, va avea loc Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, în coordonarea lui Nicolas Cristache.

Titanic Vals de Tudor Muşatescu
Acţiunea piesei se desfășoară în casa lui Spirache, funcționar de provincie cu familie mare: soţia de-a doua – Dacia, 4 copii – Gena – din prima căsătorie, Miza (Sarmisegetuza), fiii Traian şi Decebal şi soacra Chiriachiţa. Unica speranţă de îmbogăţire a familiei e reprezentată de moartea unchiului Tache, fratele lui Spirache. Titlul metaforic face referire la răsturnarea de situaţie care declanşează „valsul” tulburărilor familiale, amoroase şi politice ale piesei: naufragiul vaporului Tracia (versiune autohtonă parodică a Titanicului), în care moare unchiul Tache. Ca urmare a moştenirii, familia se înalţă pe scara socială, parvine, adoptă tabieturi de aristocraţi. Dar viaţa e mereu imprevizibilă şi le pregăteşte câteva surprize eroilor noştri…
Cu participarea cvintetului de alamă „Neumarkt Brass” al Filarmonicii de Stat Târgu Mureș. Invitat: Claudiu Groza, teatrolog.

Capul de răţoi de George Ciprian
O comedie plină de simboluri și vervă ludică, o gimnastică a minții în care ideile se întâlnesc cu oamenii, poezia cu profunzimea, adevărul cu minciuna, logica cu absurdul. Ciprian aduce un aer nou, proaspăt, un nou fel de a scrie teatru, declarând război conformismului și rutinei, dezumanizării și ierarhizării.
Cu participarea „Transylvanian Cello Duo”, artiști ai Filarmonicii de Stat Târgu Mureș. Invitat: Mihai Ignat, dramaturg.

Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian
Jocul de-a vacanța, jocul de-a uitarea sau jocul de-a fericirea – după cum îl numește protagonistul operei – este un joc al spiritului, cu umor fin, care vorbește despre singurătate, fericire și dragoste, într-o existență individuală, neperturbată de societate și ferită de cotidian.
Cu participarea harpistei Nagy Emese, artistă a Filarmonicii de Stat Târgu Mureș. Invitate: Prof. univ. dr. Miruna Runcan, teatrolog şi Lect. univ. dr. Raluca Blaga, teatrolog.

Mai multe informaţii pot fi accesate pe pagina de Facebook a Companiei „Liviu Rebreanu“ şi pe pagina web www.teatrunational.ro
Proiectul Interbelic Ro.Drama este continuarea firească a două programe culturale pilot, inițiate de Asociația pentru teatru Liviu Rebreanu și Teatrul Național Târgu-Mureș: „Ro.Drama“ și „Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural“.

Formatul și abordarea e un melanj de spectacol lectură, podcast și seminar, fiecare sesiune constând atât din difuzarea live pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al Companiei „Liviu Rebreanu“, cât și dintr-o serie de dezbateri cu publicul din sală, pe fiecare text reprezentativ, selectat din dramaturgia românească din perioada interbelică.

Parteneri instituţionali: Universitatea de Arte Târgu Mureș, Filarmonica de Stat Târgu Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Instituţia Prefectului Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, Muzeul Judeţean Mureş, Biblioteca Judeţeană Mureş, Palatul Culturii Târgu-Mureş și Primăria Municipiului Târgu Mureș.
Sponsori: AzoMureș şi Aquaserv
Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș