Regizorul Alexander Hausvater lansează patru romane

Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ şi Editura INTEGRAL vă invită să participaţi la o întâlnire cu omul de teatru Alexander Hausvater, în cadrul căreia vor fi lansate romanele „Penumbra“, „Aici, radio Eros“, „Dor călător“ şi „Ludi“.

O personalitate de talie internaţională

Născut în Bucureşti, a părăsit de mic România împreună cu părinţii săi, stabilindu-se în Israel. A studiat literatură, teatru şi ştiinţe politice la Universitatea din Tel Aviv, apoi la Dublin, unde a urmat cursuri de scriere dramatică. A debutat în 1971 ca regizor, în Dublin.
În Canada şi în SUA a regizat peste 150 de spectacole de teatru, operă, pantomimă şi a fost distins cu numeroase premii.
A predat la universităţi de prestigiu din Canada, Statele Unite ale Americii, Rusia şi România.
A făcut teatru radiofonic şi TV, a scris cărţi, scenarii pentru film şi scenă.
După 1989 a fost invitat să monteze în România la Teatrul Odeon „…au pus cătuşte florilor“ de Fernando Arrabal (1981), unul dintre spectacolele de referinţă ale teatrului românesc postdecembrist. De atunci a regizat nenumărate spectacole în România, în Europa şi în Israel.
A fost distins cu numeroase premii, printre care Regizorul Anului în Canada, Premiul UNITER pentru întreaga activitate şi Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler.

„(…) Probabil că orice mare artist, indiferent de calea pe care o alege, manifestă o anumită sensibilitate pentru toate cele şapte arte. Puţini sunt, însă, aceia care pot crea, cu egal talent, în mai multe domenii. Iar Alexander Hausvater, cum veţi vedea, dovedeşte pentru literatură o înzestrare remarcabilă, aşa cum a dovedit, într-o carieră de peste cinci decenii şi pe toate meridianele lumii, ca regizor de teatru.“ Varujan Vosganian

„Atenţie, Alexander Hausvater scrie precum regizează: tensionat, alert, surprinzător, răstoarnă situaţiile, naşte personaje care, brusc, fie îşi sfâşie propria piele şi o îmbracă pe a altuia, fie şi-o întorc pe dos şi revin, apoi, în ea (…). Despre scriitorul Hausvater se poate spune orice – ca şi despre regizor, de altfel –, dar nu că plictiseşte.“ Robert Şerban

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 19 iunie, ora 11.00, la Sala Parking (Underground) a Teatrului Naţional Târgu-Mureş şi va fi prezentat de scriitoarea Alina Nelega. Vor citi fragmente din romanele lui Alexander Hausvater actorii Nicu Mihoc, Dan Rădulescu şi Costin Gavază.