PREMIERĂ: „Nelinişte“ de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Theodor-Cristian Popescu

După ce spectacolul „Villa Dolorosa“ de Rebekka Kricheldorf, pus în scenă la Sala Mare în 2020, a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol, reputatul regizor Theodor-Cristian Popescu revine la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ cu o nouă producţie, de această dată programată la Sala Mică. Piesa „Nelinişte“ de Ivan Vîrîpaev va beneficia de viziunea mereu proaspătă şi neconvenţională cu care Theodor-Cristian Popescu şi-a obişnuit publicul.

Dramaturg complex și implicat în adâncimile sociale și psihologice ale omului contemporan, Ivan Vîrîpaev propune o poveste foarte actuală, în care vom regăsi ecourile știrilor de ultimă oră, dar și pe cele ale unor evenimente istorice mai îndepărtate, pe care trecerea timpului nu a reușit decât să le acutizeze.
Tânărul jurnalist polonez Krzysztof Zieliński reușește să obțină un interviu din partea celebrei scriitoare americane Ula Richter, născută la rândul ei în Polonia. Celebră nu numai pentru literatura sa, cât și pentru caracterul tranșant, rezervat și incomod, Ula Richter acordă rareori interviuri și acest lucru le transformă în adevărate evenimente. În momentul în care cariera ei e marcată de controverse și intră în declin, o mostră de onestitate ar putea să o reabiliteze în ochii cititorilor și a unei lumi din ce în ce mai polarizate și mai refractare la nuanțe, dispuse să anihileze înainte să cerceteze.
Krzysztof Zieliński, deși tensionat, are o presimțire că interviul va fi unul special, dar direcția pe care o va lua îi va depăși cele mai sălbatice așteptări.
Pendulând abil între fantezie și realitate până când cele două se suprapun, piesa lui Vîrîpaev reușește să hipnotizeze publicul așa cum Ula Richter îl manipulează pe intervievator. Schimbările bruște de rol și de planuri repun în discuție veridicitatea a ceea ce numim în mod obișnuit adevăr și chestionează realitatea ale cărei contururi le percepem a fi deseori clare, în timp ce acestea creionează iluzii pe care le substituie la nesfârșit.
Textul e incitant și provocator, poetic și deconcertant, dar dincolo de caracterul neliniștitor pe care îl evocă titlul găsim prefigurată speranța că, la un moment dat, totul va căpăta un sens și contradicțiile vor dispărea ca înseși viețile noastre.

Din distribuţie fac parte actorii: Elena Purea – Ula Richter, Alex Stoicescu – Krzysztof Zieliński, Liviu Pancu – Steve Raccoon, Laura Mihalache – Natalie Blumenstein, Andi Gherghe – Michael, Florin Piersic Jr. – Prezentatorul (voce).

Regia artistică este semnată de Theodor-Cristian Popescu, scenografia a fost realizată de Velica Panduru, lighting design-ul a fost conceput de Cristian Niculescu, sound design-ul a fost realizat de Andrei Raicu, mişcarea scenică a fost concepută de Flavia Giurgiu, asistentă de scenografie a fost Sabina Reus, sufleur a fost Iolanda Belbe, iar regia tehnică e asigurată de Stelian Chiţacu.

Traducerea piesei îi aparţine Ralucăi Rădulescu.

Spectacolul e recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

Premiera spectacolului va avea loc marţi, 14 noiembrie, de la ora 19.30, la Sala Mică. Următoarea reprezentaţie va avea loc miercuri, 15 noiembrie.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe www.teatrunational.biletmaster.ro.

Biletele în format fizic pot fi achiziţionate de la Casierie de luni până vineri între orele 9.00 – 19.00 şi, în weekend, cu o oră înainte de reprezentaţii. Rezervările pot fi făcute la numărul de telefon 0365 806 865.