Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu a vizitat Teatrul Naţional Târgu-Mureş

 

Aflat la Târgu-Mureş, Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu a vizitat Teatrul Naţional Târgu-Mureş, unde s-a întâlnit cu toţi angajaţii Teatrului, a intrat în dialog cu aceştia şi a răspuns la întrebările lor.

În continuare, Lucian Romaşcanu a susţinut o conferinţă de presă în compania domnilor: Gáspárik Attila, Director general al Teatrului Naţional Târgu-Mureş, Nicolae Cristache, Director General Adjunct al Teatrului Naţional Târgu-Mureş şi Nicu Mihoc, Director artistic al Companiei „Liviu Rebreanu“.

Cel mai stringentă necesitate a Teatrului Naţional Târgu-Mureş vizează o renovare generală, pentru a se aduce clădirea la cele mai înalte standarde actuale sub aspect tehnic şi logistic.

Gáspárik Attila a adus completări în această privinţă: „Dacă vorbim despre sală, trebuie să vorbim şi despre infrastructură: lumini, sistem de avertizare a focului, accesul persoanelor cu nevoi speciale. Nu e vorba numai de o clădire. Eu aş vrea să facem aici un mall cultural: să scoatem atelierele de aici, să le mutăm şi în locul lor putem să facem şi cafenea, bibliotecă, sală de dans. Ar fi oportună făurirea primei trupe în limba romani, pentru romi, întrucât suntem judeţul cu cea mai mare densitate a acestei minorităţi etnice, şi eu cred că integrarea prin cultură e un factor extraordinar. Eu nu cred că un teatru naţional, în 2022, e doar o clădire. Trebuie să fie un spirit al locului, în care să construim identitatea locală şi naţională şi care nu se bat cap în cap.“

Totodată, va fi sprijinit financiar programul artistic care va încununa, începând cu noua stagiune, cei 60 de ani de teatru în limba română la Târgu-Mureş.

Nevoia unui sprijin complementar

Ministrul Lucian Romaşcanu a oferit garanţii că Teatrul Naţional Târgu-Mureş va beneficia de tot sprijinul financiar al Ministerului Culturii, în măsura posibilităţilor şi a bugetului, şi a subliniat în final un aspect deosebit de important: „Nu există nicăieri în lume cultură fără sponzori şi zona privată. Mă adresez dumneavoastră, domnilor proprietari de companii sau acţionari sau manageri: investiţia în cultură este o investiţie care chiar dacă, aparent, pe anul fiscal nu se întoarce, se va întoarce cu certitudine către dumneavoastră într-un termen mediu. (…) doar faptul că te apropii de cultură este un mare plus.“