Meszesi Oszkár kapta a Bioeel-Kemény-Díjat

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata idén 2020. június 12-én rendkívüli, élő televíziós közvetítésben adta át az elmúlt évad legkiemelkedőbb színészi teljesítményéért járó Bioeel-Kemény Díjat, az Erdélyi Magyar Televízió közreműködésével. Az egyik színházalapító, báró Kemény János emlékére elnevezett, évente átadott díjat – ami a pénzjutalom mellett Gyarmathy János marosvásárhelyi szobrászművész kisplasztikájával jár – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a Bioeel gyógyszergyártó cég anyagi támogatásával hozta létre.

A járványhelyzet következtében az első Marosvásárhelyen játszott hivatásos színházi előadás 217. évfordulóján tartott esemény üres nézőtér előtt zajlott a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagyszínpadán. Az ünnepség műsorvezetői Gecse Ramóna és Meszesi Oszkár voltak, a Boros Csaba szerzeményeiből készített zenei bejátszásokat a marosvásárhelyi várban, Varga Balázs, tavalyi díjazott szavalatát pedig a színház épületében rögzítették. Gáspárik Attila vezérigazgató és Keresztes Attila művészeti igazgató a színházi intézmény, valamint a színészi alkotói munka fontosságáról, annak nélkülözhetetlenségéről, a járvány okozta kegyetlen hiányról, és a reményteli folytatásról tartottak rövid beszédet. Albert Attila, a Bioeel vezérigazgatója üzenetét Varga Balázs tolmácsolta, Balla Géza, a színház másik kiemelt támogatója üzenetét pedig a neves borász pincészetében felvett bejátszásról láthatták a közvetítés nézői.

A Tompa Miklós Társulat Művészeti Tanácsa által megszavazott idei díjazott Meszesi Oszkár színművész, akinek az elmúlt évadbeli alkotói munkáját Keresztes Attila méltatta. Kiemelte, a díjazott folyton önmagát, önnön alkotói énjét kereső, önmagával jó értelemben elégedetlen színész, aki a szerep nagyságától függetlenül ugyanazzal az alázattal és ugyanazzal a csodálatos végeredménnyel dolgozik. Elmondta, az önnön testi adottságait és lélektani szerkezetét a színpadon újrafogalmazó Meszesi Oszkár egyben kiváló csapatember is.

Az idei rendezvényen felléptek: Kiss Bora, Varga Balázs, Boros Csaba, Makkai István, Kostyák Márton-Ákos marosvásárhelyi művészek.

A Tompa Miklós Társulat ezúttal is köszönetet mond támogatóinak, barátainak a társulattal való állandó együttműködésért: A Bioeel gyógyszergyártó cégnek, Balla Géza pincészetének, Gyarmathy János szobrászművésznek. Külön köszönet a műsor létrejöttéért az Erdélyi Magyar Televíziónak, valamint a műsor egész stábjának.