MEGÚJULT SZEREPOSZTÁSSAL ÚJRA MŰSORON A HEDDA GABLER

 

Három év után újra a Tompa Miklós Társulat repertoárján szerepel a Keresztes Attila által rendezett Henrik Ibsen: Hedda Gabler című produkció, megújult szereposztással. A május 30-án, hétfő 19:00 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermi Stúdióterében sorra kerülő előadásban BRACK BÍRÓ szerepét Nagy István veszi át, EJLERT LÖVBORG szerepében pedig Korpos Andrást láthatják a nézők.

Urbán Balázs a következőképpen ír a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) játszott előadásról:

“Nem egyszerűen arról van szó, hogy Hedda Gabler szemszögéből látjuk a többieket, illetve az eseményeket, hanem arról, hogy optimális esetben az ő bőrén keresztül érezhetjük a környezete reménytelenül rideg kisszerűségét. Amiben kulcsszerepe van Varga Andrea alakításának; finom, törékeny Heddája mintha mindig robbanni készülne. Csupa rebbenő erő és sok elfojtás van benne, kimért mozdulatai váratlanul váltanak hevessé vagy görcsössé, minden különösebb mutatvány nélkül érzékelteti, hogy más intellektuális-érzelmi minőséget testesít meg, mint a többiek.”

Az előadás szinopszisa:

Szépségének és kiváltságosságának tudatában, a jómódú katonatiszt lánya, Hedda Gabler házasságra lép Jörgen Tesman művelődéstörténésszel. A  munkájának maximálisan elkötelezett kutató férj és egész élethelyzete azonban kimondhatatlanul untatja, sőt, idegesíti. Unalmában és a magas társadalmi kategóriában élők gondtalan idealizmusával az emberi életformákat probléma nélkül rangsorolja és értékeli, a környezetében lévő, nála gyengébb akaratúakon pedig hatalmát gyakorolja. Így például a társadalom perifériájára szorult, visszaeső alkoholista, de tehetséges író Lövborgon – akivel korábban egészen közeli viszonyt folytatott, vagy annak „megmentőjével”, a családját hátrahagyó, szerény intellgenciájú, de tiszta szívű Elvstednén.

Önző idealizmusa, amely a halált is erkölcsi felvállalásnak minősíti, azonban nemcsak fenyegeti a körülötte levőket, hanem egyenesen emberéleteket követel. A sajátját is beleértve.

SZEREPOSZTÁS: JÖRGEN TESMAN, MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ – Bartha László Zsolt; HEDDA TESMAN, A FELESÉGE – Varga Andrea; JULIANE TESMAN, JÖRGEN NAGYNÉNJE – Kilyén Ilka; ELVSTEDNÉ – Kádár Noémi; BRACK BÍRÓ – Nagy István; EJLERT LÖVBORG – Korpos András; BERTE, TESMANÉK SZOBALÁNYA – Biluska Annamária.

Díszlettervező: Szőke Zsuzsi; Jelmeztervező: Jeremias Bianca Imelda; Zeneszerző: Boros Csaba; Ügyelő: Szakács László; Súgó: Tóth Katalin.

A 16 éven felülieknek ajánlott, román felirattal követhető előadás következő alkalommal június 11-én 19:00 órától lesz látható a Színház Nagytermi Stúdióterében.

Az előadások jegyei megvásárolhatók személyesen a Színház nagytermi jegypénztárában (telefonszám: 0365 806 865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online, a Biletmaster oldalán.

Bővebb információkért kövessék a Tompa Miklós Társulat Facebook, valamint Instagram oldalát.