MAROSVÁSÁRHELYEN AZ UNITER ZSŰRIJE

 

A Román Színházi Szövetség (UNITER) zsűrije májusban két produkciót, 19-én, csütörtökön 19.00 órától Radu Afrim: GRAND HOTEL RETROMADÁR című színművét, 20-án, pénteken 19.30 órától pedig Boris Vian: PIROS FŰ című tragikomikus emlékutazását tekinti meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

A Tompa Miklós Társulat több kategóriában is érdekelt, a romániai színházi szakma legrangosabb díjára jelöltjeinek listáján idén két produkcióval is szerepel: A  LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐNEK járó díjra László Csaba színész kapott jelölést a Grand Hotel Retromadár című előadásban a Szilveszter Zita szerepében nyújtott alakításáért. A LEGJOBB RENDEZÉS díjra Fehér Balázs Benőt, a Társulat új tagját jelölték Boris Vian: Piros fű című darabjának rendezéséért.

A jelölés kapcsán László Csaba színészt kérdeztük:

Hogyan készülsz az előadásra, tudván, hogy a mostani produkciónak talán a szokásosnál is nagyobb a tétje?

Izgulok, persze, szeretném, ha jól menne, de könnyedén, lazán, mindenféle elvárástól és megfelelni akarástól mentesen volna jó játszani. Erre fogok törekedni – amúgy, mint minden előadáson. Titkon érzem, hogy a kollegák figyelme megment. Persze, számomra is csak a rájuk irányuló figyelem a cél és mindegyre tudatosítom, hogy a siker – bár sajnos függőséget okoz, és jól tud esni –, illékony köd, aminek nincs maradandósága.

Számodra mi az erőssége az általad játszott Szilveszter Zita szerepnek? Hogyan tud szólni Zita a mindenkori nézőhöz?

Zita kellemes, szórakoztató estét szeretne okozni. A magam részéről remélem, hogy a karakter semmiféle traumát nem idéz elő a nézőben, vagyis nem vált ki különösebb zavart, esetleg ellenállást, hogy férfi játszik nőt. Örülök, ha az is felvillan a nézőben, hogy vannak emberek, akik bár a másságot hordozzák, mégsem felvett szerepet játszanak, lehet, hogy önazonosak, és ők is csupán szeretetre és félelemnélküli, ítélkezésmentes élettérre vágynak.

László Csabát legközelebb az idei évadban utolsó alkalommal műsorra tűzött GRAND HOTEL RETROMADÁR című produkcióban láthatja a közönség a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.

A 16 éven felüliek számára ajánlott előadásra jegyek a Biletmaster oldalán valamint a Színház nagytermi jegypénztárában válthatók (telefonszám: 0365 806 865).

Bővebb információk az UNITER oldalán olvashatók.