Közlemény

 

A Művelődési Minisztérium a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház megüresedett vezérigazgatói tisztségébe Pál D. Attila produkciós igazgatót nevezte ki ideiglenes státuszba, százhúsz napos időtartamra.

Tekintettel a rövid határidejű mandátumra, az újonnan kinevezett igazgató nem szándékozik olyan döntéseket hozni, melyek hosszabb időtartamra meghatároznák a Színház művészeti alkotóinak tevékenységét, ezért a Tompa Miklós Társulat művészeti tevékenységének felügyeletére ideiglenesen Berekméri Katalin színésznőt kérte fel.

Ugyanakkor, minden olyan döntést meghoz, mely erősíti a társulat működési feltételeit, többek között mindent megtesz azért, hogy a munkaszerződés nélkül maradt színészeket, rendezőket, vagy az alkotói folyamatot kisegítő személyzetet újra alkalmazza – többek között Nagy István, Varga Andrea, Tamás Fábián Csanád színészeket, illetve Keresztes Attilát, alkalmazott rendezői státuszba.

A közeljövőben a Színház tevékenységét illetően két fontos kihívás minősül prioritásnak: az új színházi évad összeállítása és a Színház épületének felújítását célzó előtanulmányok elkészítése.

Pál D. Attila, kinevezését követően, egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett több rendezővel, az évad tervének kidolgozása pedig folyamatban van. Az idén az Ármány vs. Szerelem bemutatója mellett (Fehér Balázs Benő rendezésében), mely október végére várható, Mohácsi János rendezővel W. Shakespeare: Szentivánéji álom című vígjátékának színrevitelében állapodtak meg, a bemutató szilveszter estéjére van tervezve. További rendezőkkel – Ilja Bocsarnikovsz, Dobrovszki Dóra, Keresztes Attila, Ricz Ármin, Alexandru Dabija – a 2022/2023-as évadban megrendezésre kerülő darabokról is egyeztető tárgyalásokat folytatott, melyekről a későbbiekben tájékoztatjuk közönségünket.

A művészeti alkotómunka mellett rendkívül fontos és halaszthatatlan kihívás a Színház épületének felújítása, melyre vonatkozóan mind a Művelődésügyi, mind a Fejlesztési Minisztérium illetékeseivel tárgyalásokat kezdeményezett. Az egyeztetések értelmében, várhatóan jövő év közepéig elkészülnek a megvalósíthatósági hatástanulmányok és a felújítás kivitelezési tervei is, melyek hiányában lehetetlen elkezdeni a felújítási munkálatokat.

Pál D. Attila a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház mindkét társulatát, illetve a műszaki személyzetet is biztosította arról, hogy az intézményben megfelelő körülmények lesznek ahhoz, hogy a művészi alkotófolyamat zavartalanul folytatódhasson.