Három szakmai díjjal tért haza a Tompa Miklós Társulat

2020. augusztus 21. és 29. között rendezték meg a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválját. A versenyprogram előadásait Balogh Tibor, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta, a díjátadó ünnepség augusztus 29-én zajlott a Kisvárdai  Várszínház és Művészetek Házában.

Az öttagú Szakmai Zsűri (Gulyás Gábor esztéta; Kozma András dramaturg; Naszlady Éva rendező, a zsűri elnöke; Mészáros Blanka színművész; Sztarenki Pál színművész, rendező) döntése alapján a Tompa Miklós Társulat A nép ellensége című,  Keresztes Attila által rendezett előadása az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza közös díjai közül három alakítási díjat kapott: a legjobb férfi főszereplő díját (megosztva) a dr. Tomas Stockmannt játszó Sebestyén Aba, a legjobb női mellékszereplő díját (megosztva) Katrine Stockmann szerepéért Moldován Orsolya és a legjobb férfi mellékszereplő díját pedig Aslaksen megformálásáért Henn János nyerte el.

“Nagyszerű érzés, ugyanakkor nagy kihívás ezt az előadást játszani úgy, hogy nem játszol semmit. Csak vagy. Színház ez? Talán a legmélyebb értelemben az… A díjat az alkotócsapat kapta, csak most épp én voltam az egyik szerencsés, aki ki volt emelve a jatszók közül! Köszönet és hála!” – Sebestyén Aba.

“Egy héttel ezelőtt játszottuk az előadást Kisvárdán. Szabad volt játszani, szabad volt a Néző szemébe nézni, szabad volt kimondani. Még sok ilyen szabad pillanatot kívánok Magunknak, és köszönöm.” – Moldován Orsolya

“Mindig hittem, hogy a színház felér egy halálugrással. A test lüktet, a lélek izzik. Mielőtt ugranál, remegés fog el, hiszen semmire sem számíthatsz, ami előtte meghatározta az életedet, és bevált recept szerint működtette azt. Újra (és újra) játszani ilyen élmény, halálos – az újjászületés semmihez sem hasonlítható örömével.” – Henn János.

A nép ellenségét Keresztes Attila rendezésében az új évadban is műsorra tűzi a Tompa Miklós Társulat. A legfirssebb járványügyi rendelkezések értelmében a színház módosítja szeptemberi programját, a további részletekkel kapcsolatosan hamarosan tájékoztatja nézőit.

Fotó: Bereczky Sándor