FAMILIA TÓT

 

Spectacol invitat al Teatrului Tamási Áron

 

Luni, 13 iunie, de la ora 19.00, Compania Tompa Miklós va prezenta un spectacol al Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe. Potrivit regizorului László Bocsárdi, piesa de teatru grotescă FAMILIA TÓT de ÖRKÉNY István, care poate fi văzută la Sala Mare a Teatrului Național Târgu-Mureș, este una dintre cele mai importante opere dramatice din literatura mondială.

În introducerea romanului său omonim, publicat în 1966, Örkény István scrie: „Dacă un popor este obişnuit să-şi suporte soarta, e bineînțeles greu să-l găseşti vinovat pentru că se resemnează până la extenuare. (…) Există popoare fericite: ele sunt cele care s-au revoltat la timp. Noi suntem din specia celor care nu se revoltă la timpul potrivit. Eu asta cred –  şi familia Tót este un exemplu, că singura ieșire a omului este prin faptă.”

Ieşirea invocată de István Örkény nu se vede în Mátraszentanna, micul sat de munte care, deşi nu poate fi localizat pe vreo hartă, dezvăluie cum alunecarea într-un coşmar a devenit şi încă poate deveni realitate, oricând şi oriunde. În Mátraszentanna, alunecarea / căderea a îneput cu aşteptarea şi a continuat cu resemnarea. Aşteptarea întoarcerii acasă a celor plecaţi să lupte pe frontul celui de Al Doilea Război Mondial. Şi familia Tót aşteaptă, îl așteaptă pe Gyula, singurul lor fiu. Dar de pe front vine Maiorul, care va fi găzduit de familia Tót, la rugămintea fiului. Un musafir lovit de o violentă sminteală, acea formă de stricăciune a minţii care instaurează coşmarul şi care aminteşte de vorba Evanghelistului Matei: „Vai lumii, din pricina smintelilor!”. Şi vai de familia Tót, care de frică şi de dragul fiului suportă regimul de teroare impus de nemăsuratul orgoliu al unui ofiţer sărit de pe fix. Vestea morţii fiului pe front vine prea târziu, gesturile de revoltă sunt zadarnice, căci sminteala hrănită şi crescută din dezinformare şi frică a devenit o forţă distrugătoare de neoprit. Aşa cum incontrolabilă şi de neoprit poate deveni şi forţa distrugătoare a smintelii din vremurile noastre,  pe care le trăim sub semnul dezinformării şi al fricii şi în care ne lamentăm cu toţii, precum Hamlet: „Vremea / E scoasă din ţâţâni. Ah, ce blestem / Că eu n-am fost născut ca s-o întrem!”.

Textul spectacolului este o variantă scenică a romanului şi a piesei de teatru cu același titlu.

Piesa a fost pusă în scenă cu permisiunea Proscenium Szerzői Ügynökség /Agenţia pentru Drepturi de Autor Proscenium.

 

DISTRIBUȚIE

Domnul Tót: MÁTRAY László, Doamna Tót: D. ALBU Annamária, Ágika: VASS Zsuzsanna, Maiorul: KÓNYA-ÜTŐ Bence, Părintele Gyuri, Poștașul: ERDEI Gábor, Profesorul, Cipriani: NEMES Levente, Parohul Tomaji: SZAKÁCS László, Gizi Gézáné, O femeie remarcabilă: GAJZÁGÓ Zsuzsa, Proprietarul copăii: DERZSI Dezső, Lőrincke: PIGNITZKY Gellért, Un maior elegant: PÁL Csaba, Ucenicul: FEKETE ZsoltKOLCSÁR József, Naratorul: BECZÁSY Áron.

Regizor: BOCSÁRDI László, Decor: BARTHA József, Costume: CS. KISS Zsuzsanna, Light design: BÁNYAI Tamás, Muzică: BOCSÁRDI Magor, Mișcare scenică: BEZSÁN Noémi, Dramaturgia: KALI Ágnes, Regizor culise: V. BARTHA Edit, Sufleor: DOBRA Mária Magdolna

Durata spectacolului: 3 ore (cu o pauză)

Spectacolul va fi supratitrat în limba română.

Biletele pentru acest spectacol, recomandat persoanelor peste 16 ani, pot fi achiziționate de pe platforma Biletmaster.

Pentru mai multe detalii vă invităm să urmăriți paginile de Facebook și Instagram ale Companiei Tompa Miklós.