EMINESCU-N TOT ŞI-N TOATE

organizat în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic „Mihai Eminescu“ Târgu-Mureş

Un spectacol hibrid care aniversează atât Ziua Culturii Naţionale, cât şi 30 de ani de la primirea numelui Mihai Eminescu de către Colegiul Pedagogic din Târgu-Mureş. O lecţie deschisă cu elevi în care materialul didactic – actorii – va dezinhiba atitudinea de crispare şi de intimidare pe care o stârneşte percepţia tradiţională asupra lui Mihai Eminescu. O apropiere de omul, de creatorul temerar şi de gânditorul Eminescu, eliberată de prejudecăţi şi de aure mitice false.

„E o încercare de a dezvălui o lume pe care a creat-o Eminescu. Un spectacol care să lase în urmă regretul că s-a terminat, nu dorinţa de a se fi terminat mai repede.
Cred că trebuie să lăsăm în urmă o generaţie care să înţeleagă clar ce oameni de valoare a avut România, ce valori are şi către ce ne îndreptăm dacă nu conştientizăm acest lucru. Pentru a putea schimba dictonul: «Istoria ne învaţă că nu învăţăm nimic din istorie.»

Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu“ este unul dintre cele mai bine dotate licee care încearcă să ţină pasul cu lumea modernă, de aceea şi această abordare a spectacolului aniversar încearcă să fie una modernă. Lumea se schimbă şi noi încercăm să ţinem pasul cu schimbarea. Am ales tipologii diferite de elevi şi încerc să îi aduc pe scenă aşa cum sunt ei, cu întrebările lor, cu felul lor de-a fi, cu felul lor de-a gândi.“ Costin Gavază

Din distribuţie fac parte actorii: Liviu Pancu, Rareş Budileanu, Csaba Ciugulitu, Dana Pancu, Luchian Pantea, Alexandru Pavel, Mihai Crăciun, Bianca Fărcaş, Theo Marton, Dan Rădulescu şi Costin Gavază, precum şi Prof. Cristina Sărăcuţ şi elevii: Bianca Fodor, Denisa Lukaci, Alexia Ruţa, Ana-Maria Ogleja, Ioana Ariana David, Andreea Natalia Puiu, Cristian Varga, Amalia Hojda şi Robert Dima.

Coordonarea spectacolului îi aparţine lui Costin Gavază, iar regia tehnică este asigurată de Stelian Chiţacu.

Spectacolul va avea loc duminică, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Târgu-Mureş.

Accesul va fi liber.