ÉG VELED, VASILE CAZAN!

Október 11-én hajnalban elhunyt a Maros megyei kultúra egyik legszenvedélyesebb, elkötelezettebb és legszeretettebb híve: Vasile Cazan karnagy, a Marosvásárhelyi Filharmónia igazgatója, aki mostantól az égi kórust hivatott irányítani. Vasile Cazant, ezt az összetett, a többieket előtérbe helyező és őrájuk mindig odafigyelő személyiséget a másság, az interkulturalizmus, az emberek közötti egyenlőség és az európai humanizmus értékei iránti erdélyi nyitottság jellemezte.

Vasile Cazan Marosvásárhelyen született 1952-ben. Zenei képzését nyolcéves korában kezdte szülővárosában, hegedűt, brácsát és zongorát tanult. A kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémián végzett, ahol Dorin Pop és Florentin Mihăescu diákjaként tanult karvezetést. Később Marin Constantin mester irányítása alatt a bukaresti Madrigal Kórusban tökéletesítette tudását.

1996, 1997 és 1998 nyarán zenekari karmester tanfolyamokon vett részt a New York-i Julliard Konzervatóriumban Halász László karmester mellett, aki Arturo Toscanini és Bruno Walter asszisztense volt a New York-i Metropolitan Operában., majd hosszú évekig a New York City Opera vezető karmestere és igazgatója.

Karmesteri tevékenységét tizenhat éves korában kezdte, számos vallási zenei együttessel dolgozott. 1990-től a Marosvásárhelyi Filharmónia Vegyes karának karmestere, melynek élén számos a capella koncertet vezényelt. Nevéhez fűződik több vokál szimfonikus mű és operamű műsorra tűzése. 1996 őszétől az intézmény zenei titkára.

Művészi turnékon vett részt Magyarországon, Ausztriában, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Dániában, Japánban, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban. 1998-tól a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia igazgatója. Áldozatos nemzeti és nemzetközi munkásságáért 2012-ben a Maros megyei Főispáni Hivatal a megye legmagasabb kitüntetését, a „Fibula de la Suseni”-t, majd 2015-ben a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a „Pro Cultura” kitüntetést adományozta neki.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közössége ezúton fejezi ki őszinte részvétét a gyászoló családnak és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia munkaközösségének. Fejet hajtunk Vasile Cazan mester emléke előtt. Az évek során Maros megye zenekedvelői gazdagabbak lettek nagylelkű személyisége és tevékenysége által.