Comunicat

Ministerul Culturii l-a numit pe Pál D. Attila (Director de producție) în postul vacant de Director general interimar al Teatrului Național Târgu-Mureș pe o perioadă de o sută douăzeci de zile.

Având în vedere mandatul pe termen scurt, nou-numitul director nu intenționează să ia decizii care să îngrădească activitățile creatorilor artistici ai Teatrului pentru o perioadă mai lungă de timp.

Activitatea lui Pál D. Attila vizează luarea deciziilor care îmbunătățesc condițiile de funcționare ale Teatrului, printre altele, dar și reangajarea unor actori, regizori și personal tehnic.

În viitorul apropiat, vor fi abordate două provocări importante privind activitățile Teatrului: finalizarea programului noii stagiuni și pregătirea unor studii de fezabilitate care vizează renovarea clădirii Teatrului.

Stagiunea 2022/2023 marchează o perioadă istorică în traseul Companiei Liviu Rebreanu (director artistic Dan Rădulescu): se împlinesc 60 ani de teatru în limba română la Târgu Mureș. Compania Liviu Rebreanu își propune să transmită acest spirit de recunoaștere și apreciere a Teatrului în cadrul unui eveniment aniversar amplu care va avea loc în prima jumătate a lunii decembrie, și printr-o gamă variată, ofertantă și provocatoare de spectacole stagionale. Vom reveni curând cu informații suplimentare despre programul aniversar.

Finele lunii noiembrie va aduce premiera spectacolului Jocul ielelor de Camil Petrescu, în regia lui Adi Iclenzan (Sala Mare), după care va urma un one man show cu Ion Vântu. La începutul lui 2023 va avea premiera spectacolul Proces de poveste după povestiri de Ion Creangă, dramaturgie Daniel Oltean, rezultat al proiectului Teatru popular – Ion Creangă, povestiri și, de Ziua Culturii Naționale, un eveniment surpriză. În luna aprilie, regizorul Theodor Cristian Popescu va avea premiera spectacolului Îmbrățișare insuportabil de lungă de Ivan Vârâpaev, urmând ca stagiunea să se încheie cu un spectacol montat de un alt nume familiar publicului mureșean, și nu numai, Cristi Juncu.

Totodată, spectacolul Trei surori după A.P. Cehov, producție a Universității de Arte Târgu-Mureș, în regia Irinei Moscu (clasă a profesorului Theodor Cristian Popescu), va putea fi văzut pe scena Teatrului Național începând cu ultima parte a stagiunii.

Pe lângă creația artistică, o provocare extrem de importantă și urgentă este renovarea clădirii Teatrului, pentru care s-a început discuții cu oficialii Ministerului Culturii, și cu cei ai Dezvoltării. Potrivit celor avute în vedere, este de așteptat ca până la jumătatea anului viitor studiile de fezabilitate și planurile de implementare a renovării să fie finalizate, elemente fără de care va fi imposibilă începerea lucrărilor de renovare.

Pál D. Attila a asigurat ambele companii ale Teatrului Național Târgu-Mureș și personalului tehnic că instituția va avea condiții adecvate pentru ca procesul de creație artistică să continue netulburat.

5 octombrie 2022, Târgu-Mureș