Bemutatkozó

 

Köszöntjük Marthi Szilárdot, a Tompa Miklós Társulat új irodalmi titkárát!

 

98-ban születtem Kézdivásárhelyen.

Tizenhét éves koromig hivatásszerűen cselgáncsoztam és kosaraztam. Aztán egyre jobban kezdett érdekelni a színház. Gyakran eljártam a Tamási Áron Színház előadásaira, és örömmel maradtam előadások után a színház büféjében, ahol mindig jó volt a hangulat. Majd megalapítottam az In progress diákszínjátszó csoportot. Wagner Tannhäuser című librettojával és Grotowski szegény színházával foglalkoztunk másfél évig. Ez volt az ürügy, igazából jókat kirándultunk, főztünk és beszélgettünk. Aztán tartottunk egy bemutatót Igazmese címen, és feloszlottunk.

2017-ben költöztünk a barátnőmmel Marosvásárhelyre.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Teatrológia szakán tanultam, és kezdett egyre kevésbé érdekelni a dolog. Egy műhelymunka alkalmával találkoztam Kárpáti Péterrel, akitől aztán nagyon sokat tanultam. Jártam az általa vezetett drámaíró műhelyre, és a Titkos Társulat Díszelőadás című előadásának próbafolyamatában is részt vettem. Szintén ebben az időszakban ismertem meg Keresztes Attilát is, aki mellett dramaturgként dolgoztam egy Jean Genet és később egy Brecht adaptáción is.  Hálás vagyok nekik, ezek az élmények segítettek visszatalálni a kíváncsiságomhoz.

Az egyetem után segédrestaurátorként és fénytechnikusként is dolgoztam. 2021-ben dramaturg voltam a Móricz Zsigmond Színház Kurázsi Mama és gyermekei című előadásának létrehozásában. 2022-ben elindítottuk Kézdivásárhelyen a Diákszínház drámapedagógiai programot, ami során helyi alkotók és diákok közreműködésével hozunk létre tantermi előadásokat, és igyekszünk minél több vidéki iskolába eljutni. Jelenleg a művelődésszervező mesterképzésen tanulok és koordinálom a Diákszínház működését.

Örülök, hogy tagja lehetek a Színház csapatának, biztos vagyok benne, hogy sokat tanulhatok a kollégáktól.