A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ügyelői hangrendszerének korszerűsítése 

 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a 2020. szeptemberében elnyert Bethlen Gábor Alap támogatásával sikeresen felújította ügyelői hangrendszerét.

A pályázat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház hangtechnikai berendezésének korszerűsítését, nevezetesen az ügyelői hangrendszer aktualizálásához szükséges rendszerelemek beszerzésének anyagi támogatását célozta meg. Az intézményben korábban használt ügyelői rendszer 1973 óta volt használatban, technikailag teljességgel elavult és hiányos rendszer, amely már nem beszámítható állapotban működött, emiatt sok esetben hátráltatta a műszaki és művész-személyzet munkáját.

A pályázat tárgya a Színház ügyelői hangrendszerének korszerűsítése volt. A korszerű ügyelőtechnikai hangrendszer a műszaki személyzet és a művész-személyzet számára egyaránt elengedhetetlen a színfalak mögötti munkához. A támogatás Színházunk ügyelőinek munkáját könnyíti meg, akiknek kulcsfontosságú szerepük van úgy a probafolyamatok, mind az előadások zökkenőmentes lebonyolításában.

Az ügyelő hangrendszer korszerűsítése a Színház mindennapi, színfalak mögötti működésében jelent segítséget.
A rendszer közvetlen felhasználóinak száma 8-10 főre tehető, közvetve pedig két állandó társulat művész- és műszaki személyzetének napi szintű munkáját könnyíti meg – így az eszközök hozzávetőlegesen 200 fő munkájára gyakorolnak pozitív hatást.

A támogatás összegéből három pár vezeték nélküli adó-vevő készüléket, egy darab mikrofon-vezérlőpultot, két darab térmikrofont, egy hajlítható-mikrofont és hozzá járó alapot, továbbá mikrofon- és egyéb -kábelt és csatlakozási tartozékok költségeit fedezzük. A felsorolt készülékek egymást kiegészítő elemek. A rendszer beszereléséhez – további kábelek és a beszereléshez szükséges szolgáltatás díját – más forrásokból kerülnek fedezésre.