76. ÉVADÁT ZÁRTA A TOMPA MIKLÓS TÁRSULAT

 

A 2020/2021-es színházi évad a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház számára a pandémia okozta nehézségek ellenére egy kihívásokkal teli, termékeny, szakmailag előremutató időszak volt.

A júniusban záruló évad során a Tompa Miklós Társulatnak a székhelyen 9 bemutatója,  83 előadása és 15 online közvetítése volt, továbbá bel- és külföldi vendégjátékokon is részt vett. Az idei évad repertoárját egy új, a gyerekközönséget is megszólító előadás-sorozat gazdagította: a társulat a Csodaházikó gyűjtőnéven népszerűvé vált gyerekműsorával 12 tematikus produkcióval örvendeztette meg a legfiatalabb nézőit.

Az évad során kísérő rendezvények – online könyvvásár, jeles napok megünneplései, kiállítások, kulisszajárások – is gazdagították a programkínálatot, amelyekre a megszorítások ellenére a visszatérő közönség mellett számos új érdeklődő is érkezett. A társulat a magyar költészet napja alkalmából a Látó szépirodalmi folyóirattal együttműködve Írd meg magad! címen költészeti versennyel szólította meg az erdélyi középiskolásokat. A színészek egy része idén egy újabb műfajban is kipróbálhatta magát: a 2021 márciusában bemutatott Egy római tragédia című évfordulós előadásban zenekarként is fölléptek.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház fennállásának 75. évfordulója alkalmából az intézmény létrehozta az Örökös Tagság kitüntetést, mely Delly Ferenc, valamint Kőszegi Margit nevét viseli; emellett átadta a már hagyománnyá vált Bioeel-Kemény díjat az elmúlt évad legkiemelkedőbb színészi teljesítményéért. A 2020. augusztusában zajló Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválján A nép ellensége c. előadás Keresztes Attila rendezésében három szakmai díjjal tért haza.

A június 30-án tartott évadzáró gyűlésen Keresztes Attila az elmúlt évad alkotói tevékenységeit kiértékelve megjegyezte: bár a pandémia a  művészi munkával szemben eddig nem ismert akadályokat állított föl, ennek leküzdéséhez elengedhetetlen fontosságú volt a társulaton belüli felelősségteljes munka, a fokozott egymásra figyelés, amely a társulatot, mint alkotói közösséget, még inkább megerősítette. Gáspárik Attila vezérigazgató a színház elmúlt tíz évére reflektálva elmondta, a tudatos és következetes szakmai építkezésnek hű tükre az elmúlt években elért kimagasló eredmények és szakmai sikerek sorozata, és ez a munka, reményei szerint az elkövetkező időszakban is tovább gyümölcsözik.

Az idei évad végén több tagjától is ünnepélyesen elbúcsúzott a társulat: Lőrincz Ágnes és Kilyén László színművészek nyugdíjba vonulnak, Bíró József pedig a következő évadtól a Kolozsvári Állami Magyar Színháznál folytatja színészi pályafutását. A nyár folyamán a Tompa Miklós Társulat Keresztes Attila A nép ellensége című rendezésével vendégszerepel a Gyulai Várszínház Kamaratermében augusztus 7-én, szombaton 19 órától, valamint a Figura Stúdió Színház művészeivel együttműködve Madách Imre: Az ember tragédiája című drámája alapján tart pedagógiai foglalkozást. A #edenkert elnevezésű koprodukció bemutatójára július 30-án, pénteken 11 órától kerül sor Gyergyószentmiklóson, a színház melletti parkban.

A Színház ezúton is köszönetet mond nézőinek odaadó támogatásukért, a rendhagyó időszak alatt tanusított türelmükért, színházszeretetükért.