A színház

MAROSVÁSÁRHELYI NEMZETI SZÍNHÁZ

A színjátszás művészetének kialakulása tájainkon, Európa nyugati feléhez képest több száz éves lemaradással indult. A 18. század előtt hivatásos, meghatározó színház magyar nyelven nem működött. Az első próbálkozásokat a színház terén az enyedi kollégium diákszínjátszói szolgáltatták. Más városokban is próbálkoztak a diákok.  A marosvásárhelyi iskolai színjátszás műsora társadalomnevelő és társadalomalakító feladatkört igyekeztek betölteni. Tükröt tartottak a természetnek, beleértve a természetbe az embert, az emberi társadalmat.  

Az első színházépület Marosvásárhelyen 1792-ben épült. Három főrangú „úrfi” engedélyt szerzett, és hat arannyal a hozzájárultak a költségekhez, az épület felépítéséhez, ez a színház a mai Bolyai Farkas elméleti líceum udvarán épült fel. Az iskolai játékoknak ez az új sorozata 1794-ben szűnt meg Marosvásárhelyen.  

A 19. század elején, újból felmerült egy állandó színház megépítésének a gondolata, ezért, Kotsi Patkó János, mint társulati igazgató és Wesselényi megbízottja, kirendelt két tanácsnokkal, megbízatást kapott, arra hogy a színháznak megfelelő helyet nézzen ki. A vár mellett téren kezdődött el az építkezés, a vásárhelyi színpad építését, Kotsi Patkó János után, Láng Ádám János irányította tovább és fejezte be. 

Őry Filep István, kolozsvári színész állandó színház létrehozására tervezetet adott be az Erdélyi Nyelvmívelő Társasághoz. 1803. jún. 12-én volt az első hivatásos előadás. A kolozsvári társulat mutatta be Karolina Kotzebue: A nevelés formálja az embert, című darabját.

A legelső színházi évadban, 1803. június 12-től, június 31-ig, összesen 27 előadást tartott Vásárhelyen Kotsi Patkó társulata. 

1809-1814 között a vásárhelyi színjátszás teljesen szünetelt, ugyanis az anyagi nehézségek egyre csak fokozódtak, az igazgatók a fizetéseket nem tudták folyósítani, ezért a tagok szétszéledtek.

1815-től négy évig állandó jellegű színháza volt Vásárhelynek, majd 1820-ban az Apolló épület és annak emeleti táncterme lett a színházi előadások otthona.  Ebből az időből igazán csak azt tudjuk, hogy a magyar színjátszás egyik legmeghatározóbb színésznője, Kántorné Engelhardt Anna, ebben a színház pénztárosként dolgozott. (Kántorné Engelhard Anna, 1854. február 28-án hunyt el Marosvásárhelyen, sírja a város római-katolikus temetőjében található)

 A 20.-ik század elejétől szinte állandóan volt színházi tevékenység a városban, de saját társulat nem alakul. A legkomolyabb periódus 1932-ben kezdődött, amikor a kolozsvári Thália Rt. a Maros parti városba helyezte ki második telephelyét.

A felszabadulás után megérett az idő az első állandó jellegű színház megszületésére. 1946-ban jelent meg a hivatalos közlönyben a marosvásárhelyi színház megalapításáról szóló rendelet. Az alapítók Kemény János, Pittner Olivér és Tompa Miklós. Az alapítás körüli események a Salamon Ernő Népi Athenaeum jegyzőkönyvében olvashatók.   

A koncepciót Kemény János dolgozta ki. Az alapelv az volt, hogy Marosvásárhely legyen a környék színházi központja, Brassó pedig a második telephely.  Az akkori Groza kormány Tompa Miklóst nevezte ki a színház élére. A közönség számára Marosvásárhelyi Székely Színház 1946. március 10-én nyitotta meg kapuit és az első évadban 51 bemutatót tartottak.  Az első előadás, Lehár Ferenc: A mosoly országa című nagyoperettje volt. 

Igazgatóként Tompa Miklósnak, főrendezőnek Szabó Ernőnek, és az irodalmi titkárnak Kemény Jánosnak sikerült rangos színészegyéniségeket, rendezőket és díszlettervezőket szerződtetni a színházhoz, akik magas művészi színvonalat biztosítottak évtizedeken keresztül. A kiváló alkotótevékenység, a bensőséges munkalégkör legendás előadások születéséhez vezetett. Az évek során új tagokkal bővült a Székely Színház társulata, akik a hagyományok jegyében maguk is a művészi igényesség hívei lettek.  Az esztendők folyamán olyan egyéniségek voltak a társulat tagjai, mint: Szabó Ernő, Delly Ferenc, Borovszky Oszkár, Kőszegi Margit, Szabó Duci, Lőrinczi Ilona, Mende Gaby, Kovács György, Hamvay Lucy, Jenei Ottó, Kiss László, Szabó Ottó,  Galló Alice, Anatol Constantin, Tanai Bella, Lohinszky Loránd, Erdős Irma, Csorba András, Sarlai Imre, Tarr László, Nagy József,  Szamosi Kornélia Sinka Károly, Farkas Ibolya, Ferenczi István, Bács Ferenc, Mózes Erzsébet, Czikély László, Illyés Kinga színművészek, valamint Kőmíves Nagy Lajos, Gergely Géza, Hunyadi Ödön, Rapaport Ottó, Harag György rendezők, Bordy András, Háry Lajos, Bukaresti Géza díszlettervezők.

A repertoár alakításában erőteljesen érvényesült az alapító főigazgató, Tompa Miklós által meghirdetett műközpontúság, mely évtizedekre meghatározta az intézmény művészi arcélét.

1946-tól, az alapítás évétől 1973-ig a színház tevékenysége a Kultúrpalota épületében zajlott. 1973-tól új, a főteret kiegészítő téren épült kőszínház – az ország egyik legkorszerűbb színházépülete – lesz az intézmény befogadója. Több mint két évtizedes tevékenységéért, színvonalas repertoárjáért és számos, különböző színházi fesztiválokon és — nem utolsó sorban — a közönség körében elért sikereiért, 1978-ban a Marosvásárhelyi Állami Színház Elnöki Rendelettel a NEMZETI SZÍNHÁZ nevet vette fel.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház repertoárszínház, a maga nemében Romániában egyedülálló nemzeti színház, amelyben két társulat működik: a román nyelvű  Liviu Rebreanu Társulat és a magyar nyelvű Tompa Miklós Társulat. 

Az 1989-es rendszerváltás a színházi élet alakulására is erőteljes hatással volt. Ettől kezdve a megszűnt műsorpolitikai korlátozások eredményezte szabadságérzet menedzselési-anyagi gondokkal párosul. 1989 után a színház az évi kétszázezres jegyeladás radikálisan lecsökken, egészen az évi 9 ezres eladásra. 

Béres András társulatvezető kezdeményezésére 1997-től veszi fel a társulat új nevét, az alapító főigazgató Tompa Miklós tiszteletére.

Számos igazgatóválság után, pár éve a Társulatépítkezésbe kezdett és mára a legnézettebb erdélyi magyar színházak közzé tartozik megközelítőleg évi 40 ezer nézővel. 

A színház játszóhelyei: egy közel 600 nézőt befogadó elegáns Nagyterem, egy mozgatható nézőterű, stúdió-jellegű Kisterem, 100-120 ülőhellyel és egy Undergroud terem 60-100 ülőhellyel.  Mindhárom előadóterem korszerű műszaki felszereltségű, a fény- és hangtechnikát illetőleg. A színpadi tevékenységet 7 műhely, jelmeztár, kelléktár és fodrászat szolgálja. A zuhanyfülkés öltözők, a színészvárakozó és a belső büfé közvetlenül a színpad közelében helyezkedik el. Az állandó alkalmazásban levő művész-személyzet megközelítőleg 70 tagú (társulatonként 30-32 színész, 2-3 rendező, 1-2 díszlettervező, 1-1 irodalmi titkár). A két társulat évadonként külön-külön 7-8 bemutatót tart.

A társulatok repertoárján klasszikus és kortárs szerzők egyaránt szerepelnek, úgymint: Szophoklész, Moliere, Shakespeare, Goldoni, Schiller, Ibsen, Csehov, Dürrenmatt, Osborne, I.L.Caragiale, D.R.Popescu, Móricz Zsigmond, Molnár Ferenc, Cocteau, Ionesco, Michael Tremblay, J.C. Grünberg, E.E. Schmitt. A színházi élet jeles rendezői dolgoztak és dolgoznak a társulatokkal, mint Liviu Ciulei, R.Penciulescu, Sică Alexandrescu, Harag György, vagy Anca Bradu, Kincses Elemér, Kovács Levente, Parászka Miklós, Bocsárdi László, Sorin Militaru, Theodor Cristian Popescu, Radu Afrim, Harsányi Zsolt, (Románia), Radloslav Lazici (Jugoszlávia), Rial Karmi Johnes (Nagy-Britannia), Rónai András, Anatol Constantin, David Zinder (Izrael), Gali László, Novák Eszter, Bodó Viktor, Rusznyák Gábor (Magyarország), Scott Johnston (Skócia), Renata Scant, Alexandre Colpacci (Franciaország), Achile Rosselletti (Olaszország), Gigi Căciuleanu (Chile), Tufan Imamutdinov (Oroszország), Widowszky György (Magyarország), Tadeusz Bradecki (Lengyelország). 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészei sikeresen mutatkoztak be Budapest, Esztergom, Kisvárda, Eger (Magyarország), Bécs (Ausztria), Ljubljiana (Szlovénia), Belgrád, Újvidék (Jugoszlávia), Párizs, Strassbourg (Franciaország) Göteborg (Svédország), Berlin (Németország) színpadain. Természetesen a társulatok színházi fesztiválokon is gyakran megmérettetnek. A sikeres szerepléseket számos díj, elismerés fémjelzi – UNITER GÁLA – Bukarest, a KISVÁRDAI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL (Magyarország) a grenoblei FESTIVAL DE THÉÂTRE EUROPÉEN (Franciaország), a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó), a NEMZETISÉGI SZÍNHÁZI KOLLOKVIUM (Gyergyószentmiklós), ATELIER, NEMZETK0ZI SZÍNHÁZFESZTIVÁL, Sepsiszentgyörgy. Az utóbbi években a Nemzeti Színház partneri kapcsolatot ápol a lengyelországi Katowicei Slaski Színházzal. Rendező – valamint előadás cserékre került sor a két intézmény között.

2012-től, Keresztes Attila a Tompa Miklós társulat művészeti igazgatója, aki rendező és színészként is jelentős sikereket ért el, többször rendezett külföldön (Magyarország, Lengyelország) és számos szakmai kitüntetésben részesült úgy itthon, mint határokon túl. 

Forrás:

Szentimrei Jenő: Harc az állandó színházért Marosvásárhelyen, 1780-1945. Állami Irodalmi és Művészeti Kiadó Marosvásárhely, 1957

 Teatrul de Stat Târgu-Mureş – Marosvásárhelyi Állami Színház: 25 de ani de teatru la Târgu-Mureş; 25 éves a marosvásárhelyi Állami Színház, Marosvásárhely, 1971