Leírás

Teatrul Naţional Târgu-Mureş

Amplasat în inima Transilvaniei, într-un spatiu de confluență a două culturi, română și maghiară, Teatrul Național Târgu-Mureș este o instituție publică, unul din cele șase teatre naționale din România. Unicitatea sa constă în faptul că reprezintă un model de interculturalitate, prin promovarea unui repertoriu bilingv, funcționând ca un liant al comunității mureșene.

 

Înființat în 1947 ca teatrul secuiesc doar în limba maghiară, teatrul devine intercultural în 1962, odată cu fondarea companiei române, iar titlul de “național” i se conferă în 1978, odată cu mutarea într-o clădire nouă, special construită în piața din mijlocul orașului.

În cei peste 40 de ani de comunism, sub diferiți directori, teatrul a reușit să-și salveze natura artistică, cunoscând chiar perioade de înflorire și vizibilitate în regiune. Începând cu anii ’90, certitudinile estetice s-au spulberat, arta teatrală românească stând sub semnul recuperărilor regizorale și a marilor schimbări în raportarea la societatea în tranziție.

Astăzi, după o lungă perioadă de interimate, Teatrul Naţional Târgu-Mureş își redeschide porțile spre cultura teatrală internațională, alături de mari artiști din țară și din străinătate, construind o nouă direcție, a unui centru cultural cosmopolit, conectat la teatrul lumii.